facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pierogi z płuckami

Przepis dodał: Daria

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Nadzienie:
70dkg gotowanych płucek
5dkg czerstwej bułki
5dkg cebuli
3dkg tłuszczu
sól
pieprz
Ciasto:
30-35 dkg mąki
1 jajo
sól
Pozostałe:
masło lub margaryna do polania
2 dkg tartej bułki

Przygotowanie

Przyrządzić nadzienie: bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę obrać, pokrajać, zrumienić na tłuszczu. Ugotowane, pieczone lub duszone płucka i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać cebulę, sól, pieprz (starannie wymieszać).
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jaj, dodać sól, wodę, zagnieść wolne ciasto, starannie wyrobić. Podzielić na części, przykryć miseczką, aby ciasto nie obsychało. Każdą część wałkować dosyć cienko, wykrywać foremką  krążki o średnicy 5cm.
Na środek krążka nałożyć łyżeczką nadzienia, składać na pół, zlepiać dokładnie brzegi, uważając, aby nadzienie nie dostało się między brzegi (pierogi wówczas łatwo pękają i rozgotowują się). Zlepione pierogi układać na deseczce posypanej mąką lub na sicie, przykryć czystą serwetką, aby nie obsychały. Zagotować osoloną wodę w dużym rondlu. Na wrzącą wodę wkładać partiami pierogi. Gdy się zagotują i wypłyną, wybierać łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą, osączyć. Wyłożyć na półmisek, oblać topionym masłem zmieszanym ze zrumienioną tartą bułką. można również pokrasić zrumienioną słoniną.

Ilość odsłon: 824
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl