Przygotowanie
Do przesianej mąki dodać jajko, szczyptę soli, ciepłą wodę i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
Podzielić na trzy części, każdą część rozwałkować na cienki placek.
Pół kilograma umytych i odszypułkowanych truskawek pokroić na ćwiartki.
Pokrojone truskawki podzielić na trzy porcje i posypywać cukrem stopniowo, żeby nie puściły soku, bo wtedy trudno zlepiać pierogi.
Część cukru i truskawek zostawić do sosu truskawkowego.
Z ciasta wykrawać szklanką lub kubkiem okrągłe placuszki i nadziewać truskawkami.
Pierogi zlepić palcami i następnie przycisnąć widelcem, żeby nie rozlepiły się podczas gotowania.
Gotować w lekko osolonej wodzie, do dwóch minut licząc od wypłynięcia na powierzchnię.
Pozostałe pół kilograma truskawek miksujemy z resztą cukru i śmietanką.