facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pierogi z truskawkami

Przepis dodał: Qba

Ocena

1,00 ( 1 głosów )

Składniki

1 kg truskawek,
2 szklanki mąki,
1 jajko,
około ? szklanki wody,
szczypta soli,
? szklanki cukru,
100 g słodkiej śmietanki.

Przygotowanie

Do przesianej mąki dodać jajko, szczyptę soli, ciepłą wodę i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.

Podzielić na trzy części, każdą część rozwałkować na cienki placek.

Pół kilograma umytych i odszypułkowanych truskawek pokroić na ćwiartki.

Pokrojone truskawki podzielić na trzy porcje i posypywać cukrem stopniowo, żeby nie puściły soku, bo wtedy trudno zlepiać pierogi.

Część cukru i truskawek zostawić do sosu truskawkowego.

Z ciasta wykrawać szklanką lub kubkiem okrągłe placuszki i nadziewać truskawkami.

Pierogi zlepić palcami i następnie przycisnąć widelcem, żeby nie rozlepiły się podczas gotowania.

Gotować w lekko osolonej wodzie, do dwóch minut licząc od wypłynięcia na powierzchnię.

Pozostałe pół kilograma truskawek miksujemy z resztą cukru i śmietanką.

Ilość odsłon: 1085
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl