facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Piersi kurczaka na złotym ryżu. Potrawa indyjska

Przepis dodał: Daria

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

1 pierś kurczaka (20 dag)
szklanka gęstego jogurtu naturalnego
15 dag ryżu długoziarnistego
2 pomidory
1/2 małego ogórka (5 dag)
cebula dymka
płaska łyżeczka pikli z chili i pomidorów
1 płaska łyżeczka łagodnej pasty curry
1/2 łyżeczki pikli z czosnku płaska łyżeczka kurkumy
2 łyżki soku z cytryny
łyżka jasnego sosu sojowego
łyżka oliwy
sól
pieprz

Przygotowanie

Ryż ugotować w posolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, odcedzić i ostudzić, Pomidory przekroić na pół i wydrążyć. Ogórek i dymkę po siekać, wymieszać z wydrążonym miąższem, nałożyć do dwóch połówek pomidora, skropić oliwą, połową soku z cytryny i oprószyć pieprzem. Pozostałe połówki napełnić połową jogurtu wymieszanego z piklami czosnkowymi. Z reszty jogurtu i soku cytrynowego, pasty curry, pikli z chili i pomidorów oraz sosu sojowego przygotować marynatę. Mięso kurczaka prze kroić wzdłuż na pół, (jeśli pierś jest za gruba, dodatkowo ściąć poziomo górną część) włożyć do marynaty i wstawić do lodówki na 10 min. Następnie wyjąć z marynaty i smażyć na średnio rozgrzanej patelni, naj lepiej grillowej, smarując marynatą. Podawać ułożone na ryżu, z połówkami pomidora wypełnionymi warzy wami i przyprawionym jogurtem.

Ilość odsłon: 1272
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl