Składniki
? 1 szklanka pokrojonych pomidorków koktajlowych (mogą być też zwykłe pomidory)
? 1 szklanka pokrojonego w kosteczkę arbuza
? 1 łyżka cebuli, pokrojonej w kosteczkę
? 1/3 łyżeczki pikantnej pasty (passaty) z papryczek chilli (lub posiekanej papryczki chilli)
? 1 - 2 łyżki posiekanych listków mięty
? 1 łyżka soku z cytryny
? 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
? sól morka i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Do miseczki włożyć pomidorki, arbuza, cebulę, pastę chilli i miętę. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszać i wstawić do lodówki na pare chwil. Przed samym podaniem salsę doprawić solą morską.