facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pikantne pieczone ziemniaki

Przepis dodał: Alex

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

? 1 kg ziemniaków podobnej wielkości
? 3 łyżki oliwy
? 1 łyżka octu balsamicznego
? sól, pieprz, tymianek, płatki chilli, 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

1. Ziemniaki umyć starannie i pokroić (bez obierania!) na ósemki. Można, w wersji bardziej skomplikowanej, przed pokrojeniem obgotować je przez 5 minut we wrzątku.



2. Oliwę, ocet, sól, pieprz, tymianek, chilli i zmiażdżony czonek ukręcić starannie na sos. Polać pokrojone ziemniaki i dokładnie wymieszać. Odstawić na moment, dopóki piekarnik nie rozgrzeje się do 220 stopni.



3. Ziemniaki rozrzucić na blasze do pieczenia. Blacha powinna być duża, tak by ziemniaki tworzyły jedną warstwę. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min (krócej, jeśli ziemniaki zostały uprzednio obgotowane), aż ziemnaki będą chrupiące i rumiane, a jednocześnie miękkiei i soczyste w środku.



4. Pyszny dodatek do mięsnych dań, np. do steku albo ryby z grilla. Można też podawać je w towarzystwie paru dipów, na przykład czosnkowego, koperkowego lub meksykanskiego. Nie zaszkodzi pod koniec pieczenia posypać ziemniaki utartym żółtym serem o wyraźnym smaku, np. oscypkiem lub cheddarem.
Ilość odsłon: 1039
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl