facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pikle z ogórków

Przepis dodał: Marakuja

Ocena

4,33 ( 3 głosów )

Składniki

* 2 kg dojrzałych (nawet żółtych ogórków)
* 1/2 szklanki octu 10-proc.
* 6 - 8 płaskich łyżeczek cukru
* 5 dag soli
* 2 - 3 łyżeczki gorczycy
* ziele angielskie
* 2,5 szklanki wody

Przygotowanie

Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż, łyżeczką usunąć nasiona i miękki miąższ.
Ponownie przekroić wzdłuż, aby z jednego ogórka otrzymać 4 płaty.
Oczyszczone płaty ułożyć w emaliowanej (nie obitej) misce lub kamiennym garnku, przesypać solą i zostawić na 12 godzin.
Następnie odcedzić na sicie i przełożyć do czystych słoików.
Z wody, cukru, gorczycy i octu przygotować zalewę.
Gorącą zalać ułożone w słoju ogórki.
Do każdego słoja dodać kilka ziaren ziela angielskiego, po czym słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować około 30 minut.

Ilość odsłon: 2761
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl