Przygotowanie
CIASTO: do miski wsypujemy mąkę, pokruszone drożdże, olej, sól i cukier i rozrabiamy to wszystko podgrzanym mlekiem (gdyby się za mocno kleiło można dodać jeszcze mąki), z wyrobionego ciasta formujemy kulę i odtawiamy do wyrośnięcia. SOS: rozpuszczamy kostkę rosołową według przepisu na opakowaniu, do niedużego garnuszka wkładamy koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie (wg uznania, ja daję dosyć dużo), przeciśnięty przez praskę czosnek - do tego wszystkiego wlewamy rozpuszczoną kostkę i podgrzewamy mieszając do połączenia składników.
FARSZ: na patelni podsmażam najpierw paprykę (kostka), potem dodaję cebulę a następnie pokrojone pieczarki i smażę aż z pieczarek odparuje cała woda - oczywiście należy to wszystko porządnie posolić i popieprzyć.
MERITUM: na wysmarowaną tłuszczem blachę wykładamy ciasto, które obficie smarujemy sosem pomidorowym, następnie rozkładamy podsmarzony farsz i ewentualnie kawałki szynki, wszystko posypujemy startym żołtym serem - wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 - 200 stopni i pieczemy około 22-25 minut (to zależy od jakości piekarnika).