facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pizza Margherita

Przepis dodał: Daria

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Ciasto:
? 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
? 150 ml ciepłej wody
? 1/2 łyżeczki cukru
? 250 g mąki pszennej
? 1 pełna łyżeczka soli
? 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos pomidorowy i dodatki:
? 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym
? 2 łyżki oliwy z oliwek
? sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru
? 40 g tartego sera mozzarella
? 1/2 pęczka świeżej bazylii*

Przygotowanie

  • Drożdże wymieszać w kubku z 60 ml ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
  • Rozdrobnione pomidory bez skórek zagotować w rondelku wraz z oliwą, solą, pieprzem oraz cukrem. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, obsypać mąką, rozwałkować na placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów.
  • Podrośnięte pizze posmarować sosem pomidorowym, rysując okręgi (może pozostać trochę sosu). W tym momencie włączyć piekarnik i nagrzać go do maksymalnej temperatury 250?. Odczekać jeszcze 15 minut po rozgrzaniu się piekarnika i włożyć blachę do górnej jego połowy.
  • Piec przez 10 - 15 minut, aż boki pizzy się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący. Na koniec pizze posypać tartym serem mozzarella i jeszcze na chwilę włożyć do piekarnika aby ser się roztopił. Wyjąć i posypać listkami bazylii.

* opcjonalnie - dodaj suszone oregano do sosu pomidorowego, zamiast bazylii na wierzch pizzy. Świeżą bazylię można też zastąpić świeżym oregano.

Ilość odsłon: 826
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl