facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pizza Mix

Przepis dodał: Daria

Ocena

4,00 ( 4 głosów )

Składniki

Składniki:
Ciasto:
1 szklanka ciepłego piwa
3 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1,5 łyżki soli gruboziarnistej
4 dkg świeżych drożdży
2,75 ? 3, 25 szklanki mąki

Sos
Składniki:
1 łyżeczka masła
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
? kostki bulionu warzywnego
1 łyżeczka oregano
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka ketchupu
sproszkowany czosnek
sól, mąka ziemniaczana

Filing
Składniki:
25 dkg pokrojonych w plastry pieczarek
? szklanki drobno pokrojonych szalotek
1 rozgnieciony w prasce ząbek czosnku
1 łyżeczka ulubionych ziół
2 łyżeczki octu winnego
20 dkg tartego ulubionego sera
10 dkg cieniutkich plastrów szynki lub kiełbasy

Przygotowanie

Sposób przyrządzenia Ciasta:
Zmiksować piwo 2 łyżki oliwy, cukier, sól i drożdże. Płyn przelać do miski i powoli dodając mąkę wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się sprężyste. Na blacie kuchennym wyrabiać ciasto jeszcze około 5 minut, ciasto winni być jednolicie gładkie i sprężyste. Miskę wysmarować pozostała oliwą, przełożyć do niej ciasto, przewracając aż cała powierzchnia pokryje się oliwą. Miskę nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce. Należy pamiętać że ciasto podwoi swoją objętość. Trwa ten proces około 90 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny i podzielić na porcje. Tak przygotowani możemy przystąpić do pieczenia pizzy. Konsumenci będą zachwyceni nowym, niepowtarzalnym smakiem.

Sposób wykonania Sos:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.
Autorką przepisu na sos jest Vjesja.

Sposób przyrządzenia Filing:
W rondlu rozgrzać łyżeczkę oliwy, dodać pokrojone pieczarki i szalotki, smażyć mieszając 7 minut. Dodać czosnek i zioła smażyć dalszą 1 minutę, dodać ocet, wymieszać, odstawić. Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie składniki, posypać serami. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.

Ilość odsłon: 1172
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl