facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pizza peperoni

Przepis dodał: Olga

Ocena

4,50 ( 2 głosów )

Składniki

2 szkl. przecieru pomidorowego (w kartoniku),
120 g salami peperonii,
1 żółtej papryki,
kilka oliwek,
140 g startego sera mozzarella,
przyprawa do potraw kuchni włoskiej.
Ciasto:
400
g mąki pszennej,
30 g drożdży,
1 łyżkę cukru,
1 l wody lub mleka,
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczki przyprawy do potraw kuchni włoskiej.

Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski, drożdże rozdrobnić i włożyć wraz z cukrem do zagłębienia na środku. Zalać wodą (mlekiem) i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Dodać
olej i przyprawę, wymieszać do gładkości. Uformować kulę i naciąć nożem na krzyż, posypać mąką i odstawić na ok. 20 min. Po tym czasie ciasto jest gotowe do wyłożenia na blachę. (blachę należy wysmarować oliwą). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez
20 - 30 min. Przecier pomidorowy wymieszać z 1 łyżką przyprawy i zagotować. Tak przygotowanym sosem posmarować blaty (ok. 2 łyżkami każdy blat). Następnie na cieście rozłożyć plasterki salami, oliwki i pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Każdą pizze posypać 1 łyżeczką przyprawy. Na wierzchu ułożyć ser. Piec ok. 12 min w piekarniku o temperaturze 180°C. Gotowe pizze polać pozostałym sosem.

Ilość odsłon: 959
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl