Przygotowanie
Mąkę przesiać na stolnicę. W środku kopczyka mąki uformować wgłębienie. Umieścić w nim rozkruszone drożdże. Dodać oliwę i szczyptę soli. Wlać wodę (ok. 220 ml) i wyrabiać rękami na jednolite masę. Po wyrobieniu ciasto ułożyć w obsypanym mąką półmisku, oprószyć mąką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.Ricottę pokruszyć. Mozzarellę pokroić w kostkę. Szynkę i salami pokroić w cienkie paseczki, a następnie w kawałki. Kiełbaski obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Jaja rozbić i oddzielić żółtka. Z białek ubić sztywną pianę. Ricottę umieścić w sporym rondlu. Dolewać do niej stopniowo mleko, cały czas intensywnie mieszając drewnianą łyżką. Osolić i dodać pieprz. Dodawać, po jednym, żółtka i mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Połączyć z pianą z białek i wymieszać. Dodać do tego szynkę, salami, plasterki kiełbasy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o grubości 4-5 mm i pokryć nim nasmarowaną tłuszczem formę do pizzy. Farsz delikatnie wymieszać i pokryć nim wierzch ciasta. Posypać siekaną bazylią.
Piec ok. 20 minut w nagrzanym do temp. 200°C piekarniku.