facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pizza po neapolitańsku z szynką i salami.

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* CIASTO
* 350 g mąki
* 20 g drożdży
* 2 łyżki oliwy
* 220 ml letniej wody
* sól
* tłuszcz do wysmarowania formy
* FARSZ
* 250 g sera ricotta lub twarogu owczego
* 125 ml mleka
* 3 jaja
* 120 g sera mozzarella lub solanu
* 50 g szynki i 50 g salami
* 2 małe kiełbaski paprykowe
* 1 łyżka siekanych liści świeżej bazylii
* sól, pieprz

* Porcja dla 4 osób.

Przygotowanie

Mąkę przesiać na stolnicę. W środku kopczyka mąki uformować wgłębienie. Umieścić w nim rozkruszone drożdże. Dodać oliwę i szczyptę soli. Wlać wodę (ok. 220 ml) i wyrabiać rękami na jednolite masę. Po wyrobieniu ciasto ułożyć w obsypanym mąką półmisku, oprószyć mąką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.Ricottę pokruszyć. Mozzarellę pokroić w kostkę. Szynkę i salami pokroić w cienkie paseczki, a następnie w kawałki. Kiełbaski obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Jaja rozbić i oddzielić żółtka. Z białek ubić sztywną pianę. Ricottę umieścić w sporym rondlu. Dolewać do niej stopniowo mleko, cały czas intensywnie mieszając drewnianą łyżką. Osolić i dodać pieprz. Dodawać, po jednym, żółtka i mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Połączyć z pianą z białek i wymieszać. Dodać do tego szynkę, salami, plasterki kiełbasy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o grubości 4-5 mm i pokryć nim nasmarowaną tłuszczem formę do pizzy. Farsz delikatnie wymieszać i pokryć nim wierzch ciasta. Posypać siekaną bazylią.

Piec ok. 20 minut w nagrzanym do temp. 200°C piekarniku.

Ilość odsłon: 1090
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl