facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pizza z pomidorami, oliwkami i parmezanem

Przepis dodał: Daria

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Składniki na ciasto:
? 15 g świeżych drożdży lub 1 torebka suszonych drożdży (7g)
? 150 ml ciepłej wody
? 300 g mąki
? 1 łyżeczka soli

Nadzienie:
? 250 g pomidorów
? 6 listków bazylii
? 90 g czarnych oliwek
? 1 cebula
? 60 g startego parmezanu
? 1 łyżeczka majeranku
? 6 filetów anchois
? 3 łyżki oliwy

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta:
Drożdże zalać połową ciepłej wody, dokładnie wmieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Następnie mąkę wymieszać z solą i dodać do niej drożdże oraz resztę wody.
Całość dokładnie wyrobić aby powstało gładkie, elastyczne ciasto z którego uformować kulę.
Kulę tą rozwałkować na cienki placek, który przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiać ok. 1 minuty.
Z ciasta znów uformować  kulę, którą rozpłaszczyć formując koło rozciągając ciasto na grubość nas satysfakcjonującą.
Zlepić brzegi aby nadzienie nam nie wyciekło.
Ułożyć ciasto na okrągłej blasze posmarowanej tłuszczem i odstawić ciasto na 10 minut aby trochę odpoczęło. W między czasie sparzone pomidory obrać i rozdrobnić, ułożyć na cieście.
Pomidory posypać posiekaną bazylią, oliwkami, posiekaną cebulą, parmezanem i ponownie majerankiem.
Na samej górze ułożyć anchois i skropić całość oliwą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 30 minut.

Ilość odsłon: 954
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl