facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pizza z szynką , salami i oliwkami.

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Ciasto:
? 30 g świeżych drożdży, o temperaturze pokojowej
? 1 łyżeczka cukru
? 1 (niepełna) szklanka ciepłej wody
? 400 g mąki pszennej
? 1 łyżeczka soli
? 3 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania blach
Nadzienie:
? 2 pomidory, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na plasterki
? 4 łyżeczki suszonego oregano
? sól i świeżo zmielony pieprz
? 1 nieduża cebula (dałam łagodną, cukrową), posiekana
? 2 kulki białej mozzarelli, pokrojone na cienkie plasterki
? 20 dag cienko pokrojonej szynki
? 10 dag cieniutko pokrojonego salami
? 1 szklanka drobno utartego parmezanu

Przygotowanie

  • Ciasto: Drożdże wyjąć z lodówki na kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta, aby się ociepliły. Do dużej miski włożyć pokruszone drożdże, cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce (bez przeciągów). Drożdże po tym czasie powinny się spienić. Dodać resztę przesianej mąki, sól i oliwę z oliwek. Wlać resztę ciepłej wody, wymieszać składniki drewnianą łyżką lub ręką, połączyć je w kulę. Ciasto wyjąć na blat i wyrabiać przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Włożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na 60 minut lub do czau aż podwoi objętość. W międzyczasie przygotować składniki nadzienia.
  • Wykończenie: Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na placek o średnicy 20 cm. Dwie blachy do pieczenia wysmarować oliwą i oprószyć odrobiną mąki. Na każdej ułożyć po 2 placki ciasta. Na plackach rozłożyć plasterki pomidorów, posypać je oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Położyć cebulę, plasterki mozzarelli, pokrojoną na kawałki szynkę i salami. Posypać parmezanem i odstawić na 30 minut, aż brzegi ciasta podniosą się.
  • Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Włożyć pierwszą blaszkę do górnej części piekarnika i piec przez 15 minut lub do czasu aż spód i boki pizzy będą ładnie zrumienione. Następnie upiec pizze z drugiej blaszki
Ilość odsłon: 820
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl