facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pizza ze szpinakiem i boczkiem

Przepis dodał: Qba

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

Sos skladniki
1 łyżeczka masła
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
? kostki bulionu warzywnego
1 łyżeczka oregano
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka ketchupu
sproszkowany czosnek
sól,
mąka ziemniaczana

Ciasto.
Składniki:
100g ml ciepłego mleka
200 g mąki
? paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju z oliwek
1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula


Filing:
Składniki:
20 dkg szpinaku ? listki
10 dkg boczku
20 dkg tartego żółtego sera
20 dkg sera mozarella w plastrach
1 łyżka masła
pieprz, sol, gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Sos wykonanie

Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.

Ciasto wykonanie

Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min


Szpinak wypłukać, obsączyć. Boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, lekko zrumienić na nim boczek,. Dodać liście szpinaku, podsmażyć do miękkości. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Schłodzić. Na posmarowanym sosem spodzie rozsypać żółty ser, na nim rozłożyć szpinak z boczkiem, pokryć plastrami sera mozzarella. . Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.

Ilość odsłon: 723
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl