facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Placek z boczkiem. Kuchnia francuska.

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* 180 g mąki krupczatki
* 1/4 łyżeczki soli
* 100 g tłuszczu (smalec)
* 500 g cebuli
* 100 g boczku
* 3 jajka, 1 łyżeczka mąki
* 200 g jogurtu
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 50 g sera Ementaler
* 2 łyżki tartej bułki

Przygotowanie

Mąkę, sól i pokrojony smalec rozgnieść na drobnoziarnistą masę. Do­dać 2 łyżki wody, zagnieść ciasto i odstawić pod przykryciem w chłod­ne miejsce.

Cebulę obrać, przekroić na połówki i pokroić w plastry. Boczek pokroić w kosteczkę i lekko podsmażyć na małym ogniu. Dodać cebulę i dusić 2 minuty.

Jajka wymieszać z jogurtem i mąką, dodać paprykę i sól.

Ciasto ponownie zagnieść, rozwał­kować placek i wyłożyć nim formę. Placek posypać tartą bułką, rozłożyć na nim boczek i cebulę. Całość zalać masą jajeczną.

Ser zetrzeć na tartce o dużych otwo­rach. Po 30 minutach pieczenia, placek posypać serem. Po upieczeniu na chwilę odstawić.

Ilość odsłon: 769
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl