Przygotowanie
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól i masło. Palcami rozetrzeć masło z mąką. Szybko zagnieść ciasto dodając po łyżce wody. Uformować 2 kule, jedną trochę większą od drugiej. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 20 minut.
- Brzoskwinie włożyć na 20 sekund do gorącej wody, przełożyć do zimnej wody, wyjąć i obrać ze skórek. Brzoskwinie pokroić w plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem. Odstawić.
- Na lekko posypanej mąką stolnicy, rozwałkować większą kulę na 3 mm placek, większy niż forma o średnicy 23 cm. Placek przełożyć do formy, przyciąć wystające brzegi i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Rozwałkować drugą kulę ciasta na grubszy, 5 mm placek. Z ciasta wyciąć liście (nożem lub foremką), pozaznaczać nerwy na liściach oraz uformować kilka małych kuleczek.
- Wyjąć z lodówki formę z ciastem i posmarować spód glazurą z jajka. Wyłożyć brzoskwinie wraz z sokiem, skupiając je w środku ciasta. Rozsypać kawałki masła. Zaczynając od zewnętrznej krawędzi formy układać liście, na środku położyć kuleczki z ciasta. Posmarować glazurą z jajka. Piec przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 35 - 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.