facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Placek ziemniaczany z sosem grzybowym

Przepis dodał: Daryjek

Ocena

1,00 ( 1 głosów )

Składniki

Placek: 1,5 kg ziemniaków,
3 łyżki mąki,
3 cebule,
15 dkg słoniny,
pieprz,
sól.
Sos: 50 g suszonych grzybów,
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera,
1 cebula,
1 łyżka masła,
150 ml śmietany,
1,5 łyżki mąki,
sól,
pieprz,
50 ml jałowcówki (1 kieliszek)

Przygotowanie

Placek: Surowe ziemniaki zetrzeć, dodać mąkę, sól i pieprz. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na słoninie. Połowę tłuszczu z cebulą i skwarkami połączyć z ziemniakami, dobrze wymieszać i wlać do brytfanny posmarowanej tłuszczem. Piec 45 min. w temp. 180C.

Po upieczeniu pokroić na porcje.

 

Placek można podawać polany smażoną słoniną z cebulą, a do popicia chłodnik - kefir z ogórkiem lub zimny podpiwek. Nie do pogardzenia będzie oczywiście dobre, jasne piwo o małej zawartości goryczy).

W wersji zimowej placek najlepszy jest z sosem grzybowym.

Ilość odsłon: 793
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl