facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Placki ziemniaczane z grzybami i makiem

Przepis dodał: Alex

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

1 kg ziemniaków,
20 dkg grzybów,
2 jajka,
1 mała łyżeczka cukru,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
1/2 szklanki mąki,
1/2 szklanki maku ,
pieprz,
sól,
płaska mała łyżeczka mielonego kminku,
olej do smażenia

Przygotowanie

Grzyby/ mrożone / lub świeże drobniutko pokroić i usmażyć na masełku .

Żółtka oddzielić od białka - białko ubić z łyżeczką cukru na tęgą pianę. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce razem z cebulą, czosnek rozetrzeć ze solą dodać do masy ziemniaczanej. Następnie dodać kolejno: śmietanę, żółtka, mak, pieprz, sól, kminek i mąkę .

Wymieszać na jednolitą masę i na samym końcu dodać ubitą pianę z białek. Smażyć placuszki na oleju z obydwu stron na rumiany kolor.

Podawać ze śmietaną na słono lub słodko według uznania. Polecam również na zimno pokrojone w plasterki 2/4 cm jako zakąska do piwa.

Ilość odsłon: 554
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl