facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Podlaski Kindziuk

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

3,80 ( 5 głosów )

Składniki

5 kg świeżej szynki wieprzowej ,
1 kg świeżego boczku wieprzowego ,
20 dag soli,
1 łyżka mielonego, czarnego pieprzu,
5 ząbków siekanego czosnku,
1 łyżeczka saletry potasowej,
50 ml spirytusu,
1 łyżeczka cukru,
żołądek wieprzowy.

Przygotowanie

Mięso i boczek kroimy na kawałki o boku ok. 3 cm, dodajemy  siekany czosnek oraz pieprz. Sól kamienną prażymy na patelni i dodajemy do mięsa. Bardzo dokładnie i długo mieszamy  wcierając sól w mięso. Dodajemy saletrę potasową, cukier i spirytus. Ponownie mieszamy, dość szybko lecz delikatnie. Przygotowany wcześniej żołądek dokładnie i ciasno napełniamy. Żołądek dokładnie zaszywamy. Dodatkowo siatkujemy szpagatem , aby wzmocnić.
Przygotowujemy  2 deseczki pomiędzy, które wkładamy  Kindziuk i ściskamy dosyć mocno, związując deseczki szpagatem. Wieszamy tak przygotowany wyrób w miejscu chłodnym, ciemnym i suchym na  10 -12 dni. W tym czasie mięso nabiera aromatu. Następnie w zimnym dymie olchowym wędzimy minimum 3 tygodnie, codziennie po 2-3 godziny. Ostatnie wędzenie prowadzimy z dodatkiem jałowca. Gotowy Kindziuk przechowujemy w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu. Można go dosyć długo przechowywać.Podajemy bardzo cienko pokrojony z chrzanem do pieczywa ciemnego.

Ilość odsłon: 9243
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl