facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Polędwica wołowa z sosem balsamicznym. Kuchnia włoska

Przepis dodał: Olga

Ocena

4,43 ( 7 głosów )

Składniki

* 4 plastry polędwicy po 200 g każdy
* 6 łyżek oliwy z oliwek
* mąka do optaczania
* 100 ml octu balsamicznego
* 100 ml bulionu wołowego (np. z kostki)
* 2 łyżki masła
* rukola lub szpinak

Przygotowanie

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Obtaczam mięso w mące i smażę na rozgrzanej oliwie po 3 minuty z każdej strony (lub o 1 minutę dłużej dla większego stopnia wysmażenia mięsa). Nie nakłuwam wołowiny widelcem podczas smażenia, gdyż uciekną z niej smaczne soki. Układam mięso w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika na 5 minut. Przekładam mięso na patelnię, dodaję masło, ocet balsamiczny, bulion oraz sól do smaku i gotuję na dużym ogniu aż bulion i ocet zredukują się (odparują). Sos powinien być gęsty. Wykładam mięso na świeżą rukolę lub lekko podduszony na maśle szpinak.

Ilość odsłon: 1723
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl