facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Polewa czekoladowa

Przepis dodał: Daria

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* 2 tabliczki gorzkiej czekolady
każda po 100g (jeśli nie przepadamy za gorzką to można dać jedną tabliczkę gorzkiej i jedną mlecznej)
* 200 ml śmietanki 30% z kartonika

Przygotowanie

Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy śmietankę i cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu.
Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania błyszczącej polewy.

Rada dla ostrożnych: czekoladę możemy rozpuszczać w kąpieli wodnej. Efektten sam ale mniejsze prawdopodobieństwo przypalenia polewy.

Proporcje polewy możemy dowolnie zmieniać, pamiętając jednak o tym, że na każde 100 g czekolady ciemnej nalezy użyć 100 ml śmietanki 30%.

W ten sposób możemy również zrobić polewę z białej czekolady.
W takim przypadku należy użyć mniej śmietany (ok.150 ml /200g czekolady).


Tak przygotowana polewa jest smaczna, błyszcząca i ładnie zastyga.

Ilość odsłon: 3577
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl