facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Potjie z kurczaka i wieprzowiny. Kuchnia południowo-afrykańska

Przepis dodał: Wiola S.

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

3 łyżki oleju,
1 kg pałek z kurczaka,
1/2 kg wieprzowiny, pokrojonej w kostkę (u mnie polędwica),
sól i pieprz do smaku,
3 duże cebula, pokrojone w krążki,
2 zielone papryki, pozbawione pestek i p[okrojone w plasterki,
8 goździków,
3 łyżki gładkiego dżemu morelowego,
1 opakowanie (450g) fasolki szparagowej,
375 mol półwytrawnego białego wina,
3 średnie pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w plastry

Przygotowanie

W garnku rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i wieprzowinę przyprawione solą i pieprzem. Smażyć do momentu, kiedy osiągną złoto-brązowy kolor. Odłożyć.
Podsmażać cebulę i paprykę przez parę minut. Wrzucić goździki. Włożyć mięso z powrotem do garnka i posmarować dżemem. Na wierzch wyłożyć fasolkę. Całość zalać winem, przykryć i gotować przez 45 minut. Po tym czasie na wierzchu położyć pomidory i gotować przez kolejne 45 minut. Oczywiście potjiekos sporządzony na gazie nie wymaga, aż tak długiego gotowania, bo wszystko dzieje się o wiele szybciej. Trzeba po prostu sprawdzać, kiedy mięso będzie odpowiedni miękkie. Po ugotowaniu całość wymieszać. Podawać z ryżem.

Ilość odsłon: 674
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl