Przygotowanie
Ciasto do Pizzy według włoskiego przepisu.
Na 2 osoby potrzebujemy 250 gram mąki, bardzo istotne żeby mąka była b. drobno mielona, np włoska mąka typu "00" u nas jej odpowiednikiem może być mąka szymanowska. Zatem dalej potrzeba nam: 150gram ciepłej wody (nie gorąca) w której rozpuszczamy 15 gram drożdży (najlepiej drożdże piwne, ale zwykłe też są ok) i 5 gram soli. Rozpuszczone w wodzie drożdże wlewamy do mąki i dodajemy sól. 10 minut wyrabiania wystarczy. Ciasto nakłuć, włożyć do naczynia, przykryć i postawić w cieple na 30 minut. W tym czasie ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Przed ułożeniem ciasta, wysmarować blachę oliwy (mała łyżeczka) i obsypać niewielką ilością mąki. Jeśli chcesz pizzę miękką, rozwałkowane ciasto niech poleży kilka minut. Przepis jest na prawdziwą włoską pizzę. Ciasto powinno być cieniutkie, bo w pizzy ważniejsze są dodatki a nie ciasto! Dodatki dobrać według własnego uznania. Życzę smacznego!!!