Przygotowanie
Mleko dodawane do espresso musi spełnić parę warunków. Po pierwsze – dobierzmy odpowiednio proporcje. Szklanka, w której podajemy cappuccino powinna być większa od tej na espresso (120-150 cm³). Najlepiej jeśli będzie wykonana z jasnej porcelany o grubych, zaokrąglonych ściankach. Dzięki temu kawa szybko nie wystygnie. Cappuccino z większą ilością mleka to chiaro, z mniejszą – scuro. Ilość mleka jest w zasadzie sprawą gustu, ale według włoskich standardów pianka ze spienionego mleka powinna mieć ok 1-2 cm grubości. Często poleca się proporcje 1:1:1 (espresso : mleko : spienione mleko). Mleko spieniamy zanurzając w garnku specjalną dyszę lub wykorzystując parownik dołączony do ekspresu. Ubite w ten sposób stworzy gęstą, a zarazem delikatną, kremową piankę. Powinna ona utworzyć na wierzchu filiżanki nieznaczną kopułkę, którą dekorujemy posypką. Możemy podłożyć szablon z papieru – np. serduszka.