facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Prawdziwe włoskie cappucino

Przepis dodał: Daria

Ocena

5,00 ( 3 głosów )

Składniki

-Mleko
-Espresso
-Posypka

Przygotowanie

Mleko dodawane do espresso musi spełnić parę warunków. Po pierwsze – dobierzmy odpowiednio proporcje. Szklanka, w której podajemy cappuccino powinna być większa od tej na espresso (120-150 cm³). Najlepiej jeśli będzie wykonana z jasnej porcelany o grubych, zaokrąglonych ściankach. Dzięki temu kawa szybko nie wystygnie. Cappuccino z większą ilością mleka to chiaro, z mniejszą – scuro. Ilość mleka jest w zasadzie sprawą gustu, ale według włoskich standardów pianka ze spienionego mleka powinna mieć ok 1-2 cm grubości. Często poleca się proporcje 1:1:1 (espresso : mleko : spienione mleko). Mleko spieniamy zanurzając w garnku specjalną dyszę lub wykorzystując parownik dołączony do ekspresu. Ubite w ten sposób stworzy gęstą, a zarazem delikatną, kremową piankę. Powinna ona utworzyć na wierzchu filiżanki nieznaczną kopułkę, którą dekorujemy posypką. Możemy podłożyć szablon z papieru – np. serduszka.

Ilość odsłon: 1711
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl