facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Przepis na kulki mięsne

Przepis dodał: Wiola S.

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

250
g zmielonej wieprzowiny,
2 pszenne śniadaniowe bułki,
1 jajo,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej 2 łyżkami wody,
1.5 łyżki sosu sojowego,
0.5 łyżeczki soli,
1 łyżka bardzo drobno posiekanej cebuli dymki,
2 posiekane plasterki imbiru,
szczypta przyprawy "pięć smaków",
olej do głębokiego smażenia.

Przygotowanie

Z bułek odkroić skórkę, następnie namoczyć je, starannie odcisnąć wodę. Mięso włożyć do miski, wbić jajo, dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną wodą, sos sojowy, sól, cebulę, imbir, "pięć smaków
", mieszać w jedną stronę, aż powstanie jednolita lepka masa. Włożyć odciśniętą bułkę, dokładnie wymieszać. Olej wlać do płaskiego, szerokiego garnka, rozgrzać na średnim ogniu, sprawdzić temperaturę. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść w gorący olej, smażyć na ciemnozłoty kolor, wybrać łyżką cedzakową, osączyć. Podawać jako przekąskę na gorąco lub ciepło z sosami (słodki sos chili, sambal oelek, keczup).

Ilość odsłon: 690
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl