facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Ptysie

Przepis dodał: Qba

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* 100 g masła
* szczypta soli
* 250 g mąki
* 5-6 jajek
* Nadzienie:
* 2 torebki cukru waniliowego
* 1/2 I śmietanki (27-36%)
* cukier puder

Przygotowanie

1/4 l wody zagotować z masłem i szczyptą soli. Mąkę przesiać.

Na wrzący płyn wsypać przesianą mąkę i szybko ucierać. Gdy ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ścianek garnka, zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Wbijać po jednym jajku, przez cały czas uciera­jąc, aż ciasto całkowicie ostygnie.

Ciasto nabierać łyżką i nakładać je do rękawa cukierniczego zakończo­nego odpowiednią końcówką. Na blachę posmarowaną tłuszczem wyciskać z rękawa okrągłe ptysie. Ciasto można również formować łyżką.

Blachę z ptysiami włożyć na środko­wy poziom piekarnika. Zimne ptysie napełnić bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem.

Ilość odsłon: 991
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl