facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pyszny lekki tort orkiszowy z puszystym kremem z ricotty i chrupiącymi puffingowanymi wiśniami

Przepis dodał: mniam

Ocena

4,00 ( 1 głosów )

Czas przygotowania

60 min.

Składniki



Oto przepis na wyśmienity a jednocześnie lekki tort czekoladowo – wiśniowy. Tort nie zawiera białej mąki pszennej i ma obniżoną zawartość tłuszczu, ponieważ do jego wykonania nie używa się masła i tłustej śmietany. Bardzo ciekawym dodatkiem są puffingowane* wiśnie, które nie tylko dodają smaku i pięknie prezentują się jako ozdoba tortu, ale także świetnie przełamują konsystencję tortu, stając się zaskakującą, przyjemnie chrupiącą, delikatnie kwaskową niespodzianką.



Tort składa się z biszkoptu przeciętego na 2 lub 3 blaty, sączonego sokiem wiśniowym, przełożonego lekkim kremem z ricotty, dżemem wiśniowym i puffingowanymi* wiśniami. Ozdobiony jest chrupiącymi puffingowanymi* wiśniami i tartą gorzką czekoladą.



PUSZYSTY BISZKOPT ORKISZOWY



* 5 jajek

* 3/4 szklanki cukru

* 3/4 szklanki mąki orkiszowej

* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 łyżka gorzkiego kakao



WYKONANIE :

białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno mikserem na najwyższych obrotach
ciągle ubijając dodawać porcjami cukier do całkowitego rozpuszczenia a w następnie kolejno dodawać zółtka żółtka
( wcześniej połączone ze sobą i przesiane ) mąki i proszek do pieczenia dodawać stopniowo po łyżce do piany i delikatnie wymieszać ręcznie lub użyć miksera na najniższych obrotach
Całość przelać do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Nie ma potrzeby smarować boków tłuszczem
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na termoobiegu w temperaturze ok 165 stopni przez ok 40 minut do tzw „suchego patyka”
Po wyciągnięciu z piekarnika rzucić biszkopt z wysokości ok 60 cm na podłogę lub blat ( dla wyrównania wierzchu ciasta )
Biszkopt ostudzić


DO NASĄCZENIA:

* 100 - 150 ml soku wiśniowego lub mocnej herbaty wiśniowej ( opcjonalnie z dolewką wiśniówki )


DO PRZEŁOŻENIA BISZKOPTU: potrzebny będzie niskosłodzony lub bezcukrowy dżem wiśniowy ok ½ słoika i ½ opakowania wiśni puffingowanych ( Wiśnia Puffins ) oraz lekki krem z ricotty i bitej śmietany light na który przepis znajduje się poniżej:

Przygotowanie

 

LEKKI KREM Z RICOTTY I BITEJ ŚMIETANY LIGHT

 

* 500 gram ricotty

* 250 ml bitej śmietany light ( gotowej lub do ubijania )

* ½ szklanki g cukru lub cukru trzcinowego

* aromat śmietankowy - opcjonalnie

 

WYKONANIE: wszystkie składniki połączyć ze sobą i ubić na gładko mikserem na najwyższych obrotach

 

WYKONANIE CAŁEGO TORTU:

  1. ostudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty ( lub 2 blaty – wtedy adekwatnie pomiędzy warstwy dać więcej kremu )
  2. pierwszy blat ułożyć na paterze lub dużym talerzu, nasączyć częścią soku lub herbaty
  3. następnie wyłożyć na niego dżem wiśniowy oraz część kremu z ricotty i porozrzucać kilka puffingwanych wiśni
  4. całość przykryć kolejnym blatem, nasączyć i nałożyć krem z ricotty i ponownie porozrzucać kilka puffingowanych wiśni
  5. ostatni blat nasączyć i delikatnie umieścić na górę ciasta, wysmarować pozostałym kremem i przyozdobić tartą gorzką czekoladą oraz puffingowanymi wiśniami.
  6. Opcjonalnie można wysmarować także boki tortu i oprószyć gorzką czekoladą, lub okruszkami pozostałymi po biszkopcie
  7. Całość schłodzić w lodówce

 

Wiśnie puffingowane* użyte do przygotowania tortu nie tylko dodadzą uroku i smaku ale także są bardzo oryginalnym chrupiącym dodatkiem  Gotowe! Smacznego

 

Puffingowane* - czyli suszone nowoczesną metodą puffingu - w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni. W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników i cennych witamin znajdujących się w owocach.   

 

Puffins.co

Ilość odsłon: 499
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl