Przygotowanie
Schabowy :
1. Świeżo ukrojony plaster schabu przyprawiamy zaraz przed smażeniem.
Nacieramy porządnie z dwóch stron dwoma ząbkami czosnku (przeciśniętgo przez praskę).
Następnie robimy to samo z solą, pieprzem cayenne i przyprawą do mięsa.
2. Przygotowujemy sobie 3 talerzyki. Do każdego z osobna dodajemy śmietanę 18% Zott, jajko i bułkę tartą.
3. Na patelnie wrzucamy 3 łyżki masła i czekając aż się roztopi...maczamy schabowego w śmietanie. Porządnie z dwóch stron. Następnie obtaczamy go w bułce i ponownie maczamy ale tym razem w jajku. Wracamy do optaczania w bułce tartej i kładziemy go na patelnie.
4. Smażymy na średnim ogniu. Nie za lekkim i nie za mocnym. Chodzi o to by przez dużą ilość masła na patelni bułka nie odpadła i nie rozmiękła a przy zbyt niskiej nie przywarła i nie przypaliła się.
* Czosnek i pierz cayenne powoduję, że schabowy nabiera specyficznego i lekko ostergo smaku natomiast śmietana łagodzi ostrość i sprawia, że schab jest delikatny. Ważne jest by mięsko było świeże a nie rozmrożone, wtedy uzyskamy najlepszy rezulatat.
Ziemniaki & Kalafior:
1. Gotujemy ziemniaki i kalafior w jednym garnku (woda osolona). Ziemniaki w zależności od wilekości (przekrajamy na pół lub ćwiartki). Kalafior ( na części tak by się szybko ugotował wraz z ziemniakami ).
2. Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki. I wrzucamy na patelnie wraz z kalafiorem do smażącego się schabu.
(Dzieki temu ziemniaki i kalafior nabiorą delikatnego smaku smażonego mięska).
3. Smażymy do momentu aż schabowy będzie gotowy a ziemniaki i kalafior lekko przysmażony.
*Najlepiej używac teflonowej patelni, która zapobiega przywieraniu jedzenia po uprzednim rozgrzaniu jej wraz z tłuszczem. Ziemniaki z kalafiorem często przewracamy i mieszamy na patelni. Starajmy sie nie dodawać więcej masła.
Smacznego :)