facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Risotto z groszkiem.

Przepis dodał: Wiola S.

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

? szklanka ryżu arborio

? 3/4 l bulionu warzywnego ( może być z kostki)

? szklanka zielonego groszku (może być mrożony)

? 1 cebula

? natka pietruszki

? 4 łyzki oliwy

? 5 dag masła

? parmezan

Przygotowanie

Pzygotowujemy bulion. Jeśli mamy czas i chęci to możemy przygotować go sami. W tym celu zalewamy 1,5 wody 1 cebulę, 1 marchewkę, kawałek selera i liść laurowy i gotujemy przez 30 minut. Solimy do smaku.

Na 2 łyżkach oliwy podsmażamy ryż, a gdy styanie się szklisty zalewamy go łyżką wazową bulionu i gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Ryż wchłania płyn, więc co jakiś czas dolewamy kolejne porcje.

Gdy ryż się gotuje, na pozostałych 2 łyżkach oliwy podsmażamy cebluę, następnie dodajemy groszek i po mniej więcej 4 minutach dolewamy łyżkę bulionu. Gotujemy wszystko 10 minut, po czym dodajemy łyżkę posiekanej pietruszki.

Gdy zużyjemy cały bulion, a ryż będzie ugotowany ( powinien być lekko twardy, ale kleisty) łączymy go z groszkeim i gotujemy jeszcze chwilkę. Potem dodajemy masło i parmezan (ilość według uznania). Dodajemy sól i pieprz do smaku. Danie podajemy posypane natką pietruszki.

Ilość odsłon: 742
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl