facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Risotto z krewetkami i cukinią

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

4,00 ( 3 głosów )

Składniki

Ryż 1 szklanka,
krewetki 1 opakowanie (wszystkie rodzaje - ja najczęściej używam koktajlowych - najważniejsze jest, by były obrane),
1/2 cukinii,
szafran (bez tego ani rusz - to jest podstawowy smak i esencja nie tylko tej potrawy, ale wszystkich rodzajów risotta),
wytrawne wino białe - 1 butelka (do potrawy 1 lampka, do wypicia cała reszta),
bulion warzywny 1 szklanka,
cebula,
czosnek,
oliwa z oliwek,
masło,
parmezan (ewentualnie).


Przygotowanie

Potrawa jak wszystkie dobre rzeczy jest prosta i mało skomplikowana. Na początek proponuję wypić lampkę wina i sprawdzić, czy się nadaje. Następnie na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła i lekko przesmażamy wcześniej pokrojoną w plasterki cebulę. Czas na łyk kolejnej lampki wina. Zaraz po zeszkleniu cebuli smażymy cukinię pokrojoną w cienkie ćwiartki. Po przesmażeniu składników
dodajemy drobno posiekany czosnek i krewetki. Kiedy wszystko się przesmaży, wlewamy lampkę wina w siebie i na patelnię. Jednocześnie zwiększamy ogień na maksymalny i czekamy, aż wino wyparuje (ale Boże uchowaj - nie z nas!). Kolejnym etapem jest dodanie najdroższej przyprawy świata - szafranu. Kiedy składniki zaczną przybierać przepiękny, złotawy kolor, oznacza to, że najwyższy czas na wsypanie na patelnię ryżu. Lekko przesmażamy ryż i wlewamy bulion - tyle, aby przykrył ryż i wszystkie składniki. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką patelnię i wyczekujemy momentu, kiedy ryż wchłonie cały płyn. Uprzyjemniamy sobie czas kolejną lampką wina (ja zazwyczaj na tym etapie jestem zmuszony otwierać kolejną butelkę) i w miarę możliwości kontrolujemy, co się dzieje na patelni. Ewentualnie dolewamy bulionu, gdyby wyparował, a ryż byłby twardy. Jeżeli ryż jest miękki, to potrawa jest gotowa. Szkoła uczy, aby odstawić patelnię z ognia, dodać do potrawy troszkę masła i posypać parmezanem (to ostatnie w miarę upodobań).

Ilość odsłon: 766
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl