Przygotowanie
Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym. Przebierz truskawki i podziel je na ćwiartki. następnie posyp je cukrem (2 łyżki) i pozostaw pod przykryciem na czas przygotowywania ciasta. Utrzyj żółtka z połową cukru (50 g) na pulchną masę. Białka ubij z resztą cukru na sztywna pianę i wmieszaj do masy żółtkowej. Dodaj przesianą mąkę i skrobię i ostrożnie wszystko razem wymieszaj. Ciasto równomiernie rozprowadź na papierze pergaminowym i piecz w 180 st.C. na środkowym poziomie piekarnika przez ok 10 min. Placek biszkoptowy wyrzuć na ściereczkę kuchenną i zostaw pod wilgotna ściereczką do lekkiego ostudzenia. Zdejmij papier pergaminowy. Smietanę ubij z cukrem (2 łyżki) na sztywno. Rozsmaruj ją na placku biszkoptowym. Na warstwie śmietany równomiernie ułóż ćwiartki truskawek. Zwiń placek z nadzieniem w roladę i oprósz ja cukrem pudrem.