Przygotowanie
Z kurczaka usunąć kości. W środku i na zewnątrz nacieramy solą, pieprzem, częścią papryki. Wątróbkę obgotować, ostudzić i drobno pokroić. mięso mielone wyrabiamy z namoczoną bułką, jajkami, przyprawami, posiekaną natką, pokrojoną wątróbką, przesmażoną cebulą oraz zmiażdżonym czosnkiem. Płat mięsa kurczaka nadziewamy farszem, zwijamy w roladę i spinamy wykałaczkami i okręcamy kilka razy folią aluminiową. Układamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego, skraplamy olejem, pieczemy w średnio gorącym piekarniku (około 150 stopni) przez około 1,5 godziny.
Na około 20 minut przed końcem pieczenia otwieramy folię, wierzch roladki smarujemy masłem. Wówczas skórka będzie chrupiąca o złocistym kolorze. Tak przygotowanego kurczaka można podawać na ciepło jak i na zimno.
Uwaga: Aby łatwiej było wyluzować kości z kurczaka trzeba obić go deską lub wałkiem do ciasta, uważać aby nie uszkodzić skórki. Zaczynaj obierać kurczaka z kości od grzbietu, staraj się aby płat mięsa nie był bardzo uszkodzony przez nacięcia.