Składniki
* 2 udka z kurczaka
* 2 skrzydełka
* 1 skrzydło małe z indyka
* 30 dkg szpondru wołowego
* 30 dkg schabu karkowego wieprzowego
* 1 duży por
* 1/2 selera
* 2 marchewki
* 1 duża pietruszka
* kawałek włoskiej kapusty
* opieczona cebulka
* przyprawa warzywko lub vegeta
* maggi
* koperek lub natka
* kilka ziaren pieprzu+3 ziarnka ziela angielskiego
* mały listek laurowy
Przygotowanie
Mięso namoczyć,umyć,zalać zimną wodą i zagotować.Gotujemy na małym ogniu, wtedy rosół będzie klarowny. Cedzakiem zebrać pianę z rosołu,dodać wszystkie warzywa(kapustę włoską zostawić i dołożyć na 10 min przed wyłączeniem rosołu) i przyprawy. Gotować do miękkości mięsa.Podawać z cienkim makaronem lub kluskami własnej roboty, posypany koperkiem lub natką.