facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Ryba duszona z grzybami

Przepis dodał: Alex

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

1 kg ryby słodkowodnej (tołpyga, szczupak, lin, bużański jaź)
5 dkg suszonych grzybów,
1 szklanka śmietany,
1 łyżeczka mąki,
2 cebule,
sól,
pieprz biały,
2-3 łyżki octu winnego

Przygotowanie

1. Grzyby umyć i zalać 0,5 l zimnej wody, odstawić na 2 godziny. Następnie ugotować w tej samej wodzie, odcedzić i posiekać. Wywar zachować.

2. Oczyszczoną i umytą rybę pokroić w poprzek na kawałki (w dzwonka) i sparzyć wrzątkiem.

3. Dzwonka ryby przekroić wzdłuż kręgosłupa, zdjąć skórę i usunąć kręgosłup.

4. Tak odfiletowaną rybę skropić octem winnym, posypać solą i pieprzem i poddusić na przyrumienionej na maśle cebuli.

5. Dodać posiekane grzyby i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 min.

6. Śmietanę rozmieszać z mąką, zalać nią rybę i dusić jeszcze 5 min.

 

Nie mieszać, a jedynie wstrząsać. Podawać z kaszą gryczaną niepaloną lub kładzionymi kluskami.

Kluski kładzione: 1 szklanka mąki, 1 łyżka masła, ciepła woda. Masło rozetrzeć z mąką i rozprowadzić ciepłą wodą tak, aby ciasto było dosyć gęste. Kłaść kluski na osolony wrzątek łyżką zanurzając ją w tym wrzątku. Gotować 5 min.

Ilość odsłon: 807
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl