Przygotowanie
1. Grzyby umyć i zalać 0,5 l zimnej wody, odstawić na 2 godziny. Następnie ugotować w tej samej wodzie, odcedzić i posiekać. Wywar zachować.
2. Oczyszczoną i umytą rybę pokroić w poprzek na kawałki (w dzwonka) i sparzyć wrzątkiem.
3. Dzwonka ryby przekroić wzdłuż kręgosłupa, zdjąć skórę i usunąć kręgosłup.
4. Tak odfiletowaną rybę skropić octem winnym, posypać solą i pieprzem i poddusić na przyrumienionej na maśle cebuli.
5. Dodać posiekane grzyby i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 min.
6. Śmietanę rozmieszać z mąką, zalać nią rybę i dusić jeszcze 5 min.
Nie mieszać, a jedynie wstrząsać. Podawać z kaszą gryczaną niepaloną lub kładzionymi kluskami.
Kluski kładzione: 1 szklanka mąki, 1 łyżka masła, ciepła woda. Masło rozetrzeć z mąką i rozprowadzić ciepłą wodą tak, aby ciasto było dosyć gęste. Kłaść kluski na osolony wrzątek łyżką zanurzając ją w tym wrzątku. Gotować 5 min.