facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Ryba na sposób niemiecki. Kuchnia niemiecka.

Przepis dodał: Migotka

Ocena

3,67 ( 3 głosów )

Składniki

* 1kg filetów z dorsza
* 1 mała cebulka posiekana w piórka
* 1 cytryna
* kilka łodyżek świeżej natki pietruszki
* 6 ziaren ziela angielskiego
* 6 ziaren czarnego pieprzu
* 1 goździk
* 1 liść laurowy
* 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej
* 6 łyżek masła
* sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Parzymy cytrynę i ścieramy skórkę z połowy. Na dużej patelni wkładamy cebulę i łodygi natki pietruszki, ziele angielskie, ziarna pieprzu, goździk, liść laurowy i skórkę z cytryny. Zalewamy wszystko wodą i gotujemy. Przez ok 20 minut dusimy, a w tym czasie przyrządzamy rybę. Układamy filety na talerzu i skraplamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na czas duszenia wywaru. Po 20 minutach wkładamy filety na patelnię, przykrywamy i dusimy wszystko razem na małym ogniu jeszcze przez ok 10 minut. 1 szklankę wywaru przelewamy z patelni do rondelka i gotujemy aż połowa wyparuje. Kolejno dodajemy musztardę, mieszamy i stopniowo dosypujemy masło (po 1 łyżce), cały mieszając trzepaczką. Przyprawiamy. Gdy rybę udusimy polewamy sosem. Pozostałą część sosu zlewamy do dzbanka.

Ilość odsłon: 1192
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl