facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Ryba smażona w całości w głębokim tłuszczu z mieszanką pieprzu seczuańskiego z solą

Przepis dodał: Olga

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

ryba o białym, zwartym mięsie (np. dorada, dorsz, halibut) o wadze około 750 g, oczyszczona i wypatroszona
? filiżanki mąki
olej roślinny do głębokiego smażenia
2 duże strączki chili
garść świeżej kolendry
? filiżanki dymki posiekanej wzdłuż
2 cytryny
1 łyżki mieszanki pieprzu seczuańskiego z solą

Przygotowanie

Opłukać rybę, osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na desce do krojenia. Ostrym nożem porobić z obu stron nacięcia w skośną kratkę. Oprószyć rybę mąką. Rozgrzać olej w woku, do momentu, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Delikatnie zanurzyć rybę w oleju, smażyć przez trzy minuty, ostrożnie obrócić, smażyć przez kolejne trzy minuty. Nakłuć rybę czubkiem ostrego noża w najgrubszym miejscu-mięso powinno być białe, jeśli jest z lekka przezroczyste, smażyć jeszcze przez chwilę. Za pomocą łopatki wyjąć rybę z woka i ułożyć na tacy, wysłanej papierowym ręcznikiem.
Do oleju, w którym się smażyła ryba, włożyć strączki chili i smażyć, aż nabiorą głębokiej czerwonej barwy. Wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć z oleju. Przełożyć rybę na duży półmisek i udekorować listkami kolendry, posiekaną dymką i smażonymi strączkami chili. Podawać z miseczką mieszanki pieprzu seczuańskiego z solą i połówkami cytryny.

Ilość odsłon: 1255
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl