Przygotowanie
Opłukać rybę, osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na desce do krojenia. Ostrym nożem porobić z obu stron nacięcia w skośną kratkę. Oprószyć rybę mąką. Rozgrzać olej w woku, do momentu, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Delikatnie zanurzyć rybę w oleju, smażyć przez trzy minuty, ostrożnie obrócić, smażyć przez kolejne trzy minuty. Nakłuć rybę czubkiem ostrego noża w najgrubszym miejscu-mięso powinno być białe, jeśli jest z lekka przezroczyste, smażyć jeszcze przez chwilę. Za pomocą łopatki wyjąć rybę z woka i ułożyć na tacy, wysłanej papierowym ręcznikiem.
Do oleju, w którym się smażyła ryba, włożyć strączki chili i smażyć, aż nabiorą głębokiej czerwonej barwy. Wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć z oleju. Przełożyć rybę na duży półmisek i udekorować listkami kolendry, posiekaną dymką i smażonymi strączkami chili. Podawać z miseczką mieszanki pieprzu seczuańskiego z solą i połówkami cytryny.