facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Ryba wypiekana z grzybam

Przepis dodał: Alex

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

1,5 kg filetów z ryby słodkowodnej (karp, amur)
1 kg świeżych grzybów (podgrzybki ewentualnie kurki na większe okazje)
1 cebula,
0,5 szklanki oleju (ideałem byłoby użycie oleju lnianego),
2 łyżki mąki,
15 dkg żółtego, tłustego i ostrego w smaku sera (najlepszy będzie rosyjski lub nadbużański),
sól,
pieprz,
tymianek

Przygotowanie

1. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w mące i smażymy krótko na oleju.

2. Zdejmujemy rybę i na tym samym oleju przyrumieniamy drobno pokrojoną cebulę, wreszcie dodajemy odgotowane i pokrojone na dość duże kawałki grzyby (Uwaga! Kurki wystarczy spażyć, nie kroić).

3. Posmarowane masłem naczynie żaroodporne wypełniamy warstwami wg następującej kolejności: ryba, grzyby, ryba itd. Każdą warstwę solimy i pieprzymy.

5. Ostatnią warstwę, którą musi być ryba posypujemy startym serem i wkładamy do gorącego piekarnika 120°C na 40 min. W naczyniu obok wstawiamy ziemniaki polane olejem, posypane solą i tymiankiem. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.

 

Surówka z kapusty pekińskiej

 

Kapustę pekińską poszatkować. Z 6 łyżek majonezu i 6 łyżek przegotowanej zimnej wody oraz 1 łyżeczki cukru robimy sos, polewamy kapustę, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, aż się wypiecze ryba i ziemniaki

 

Ilość odsłon: 612
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl