facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Ryba zapiekana w naczyniu żaroodpornym.

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Składniki:

* 1 kg karpia, tołpygi lub innej ryby
* 1 szklanka 18-proc. śmietany
* 2 duże ząbki czosnku
* 1 cytryna
* 3 łyżki oliwy
* 2 czubate łyżeczki ziół (bazylia, majeranek, tymianek)
* 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
* po 1 małym pęczku szczypiorku i natki pietruszki
* 1 pomidor
* sól, pieprz

Przygotowanie

Sprawioną i umytą rybę pokrój w dzwonka. Cytrynę umyj, połowę zostaw do dekoracji, a z reszty wyciśnij sok. Skrop nim rybę i odstaw na 1/2 godziny. Czosnek zmiażdż, wymieszaj z solą, pieprzem, przyprawami ziołowymi i łyżką oleju, natrzyj kawałki ryby. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 190 stopni. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop resztą oleju i winem. Wstaw do gorącego piekarnika na 30–40 minut. Szczypiorek i połowę natki drobno posiekaj, wymieszaj ze śmietaną. Gdy ryba zacznie się rumienić, zalej ją śmietaną i piecz jeszcze przez chwilę. Przed podaniem udekoruj natką, pomidorem i cytryną

Ilość odsłon: 2880
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy