Przygotowanie
1. Ryz basmati zalac 1/2 litra wody. Zagotowac i nastepnie gotowac na malym ogniu przez 20 minut. Odlac pozostala w garnku wode i pozostawic ryz do wystudzenia.
2. Machrchewke, papryke pokroic w kostke. Pora i pieczarki pokroic w plasterki. Kielki soi umyc i osuszyc.
3. W woku rozgrzac 3 lyzki oleju. Dodac ryz i podsmazac przez kilka minut do momentu az bedzie chrupiacy. Nastepnie przelozyc do innego naczynia.
4. W woku ponownie rozgrzac olej i wrzucic pokrojone warzywa i smazyc 5 minut. Nastepnie dodac curry i groszek posolic i podsmazac 1 minute. Podsmazony wczesniej ryz dodac do warzyw. Calosc wymieszac. Jajka wymieszac z winem ryzowym, sola oraz pieprzem i dodac do zawartosci woka. Calsc wymieszac.