facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Ryż Gold Parboiled marki Halina zapiekany pod parmezanem

Przepis dodał: katarzyna_fly

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Czas przygotowania

60 min.

Składniki

200g ryżu Gold Parboiled marki Halina
1,5 szklanki rosołu warzywnego z kostki
3 łyżki oliwy
średnia cebula
4 pomidory obrane ze skórki
filet z piersi kurczaka
4 papryki
3/4 szklanki startego parmezanu
sól, pieprz
łyżka oliwy do naczynia żaroodpornego

Przygotowanie

Papryki ułożyć na blasze w rozgrzanym piekarniku i piec do momentu, kiedy skórka zacznie brązowieć. Wtedy wyjąć z piekarnika, polać zimną wodą, zdjąć skórkę, usunąć gniazda nasienne. Ostudzone strąki pokroić w paski. Rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć na złoty kolor drobno posiekaną cebulę dodać surowy ryż i smażyć całość, dopóki ziarna nie wchłoną całego tłuszczu. Zeszklony ryż zalać rosołem warzywnym i gotować 20 min. W między czasie podsmażyć pokrojony na kawałki filet z kurczaka (można doprawić go ulubionymi przyprawami). W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryżu, na niej warstwę pokrojonej papryki oraz pomidorów, doprawić solą i pieprzem, posypać parmezanem. Czynności te powtarzać do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinien być ryż, posypany z wierzchu pozostałym parmezanem. Potrawę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C ok. 15 min.

Smacznego!

Ilość odsłon: 334
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl