facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Sałatka grecka

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

- dwa średnie pomidory,
- jeden średni ogórek surowy,
- ok. 10 dkg sera feta (w ostateczności może być inny ser twarogowy ? ważne, by dał się kroić w niezbyt dużą kostkę),
- [opcja] jedna papryka czerwona lub zielona,
- [opcja] dowolna zielona sałata,
- kilka łyżek czarnych oliwek, najlepiej drylowanych.

Sos:
- pół szklanki oliwy z oliwek, niekoniecznie z pierwszego tłoczenia,
- 1-2 ząbki czosnku, rozgniecione,
- sól, pieprz do smaku,
- pół łyżeczki octu winnego, ew. sok z cytryny,
- łyżeczka wybranych ziół suszonych (np. bazylia, estragon, cząber, tymianek, oregano, mięta, mieszanka ? zioła prowansalskie); oczywiście nie wszystko na raz, tylko 1 do maks. 3 w sałatce;

Przygotowanie

Podstawą sukcesu tej sałatki są: smaczny i aromatyczny sos oraz kombinacja czarnych oliwek z serem i pomidorami. Jak z tego wynika, odejmowanie lub dodawanie innych składników
jest zawsze dozwolone. Pomidory, ogórek, paprykę kroimy w niezbyt małe kawałki (np. pomidora – w ósemki). Układamy w misce warstwami (nie mieszamy). Na samym spodzie – porwana sałata (jeśli jest) i ogórek. Na samym wierzchu – miejsce na ser i oliwki. Składniki sosu mieszamy – najlepiej jest dać suszonym ziołom czas by nasiąkły i uwolniły aromat. Ilość oliwy tak naprawdę może być dowolnie duża. Sosem starannie polewamy przygotowaną w misce sałatkę. Podajemy ze świeżym białym pieczywem.

Ilość odsłon: 1186
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl