facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Sałatka warstwowa ze śledziem i jabłkiem

Przepis dodał: Olga

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

50 dag filetów śledziowych (matiasy)
1 duże jabłko
sok z cytryny
15 dag żółtego sera
30 dag kiszonych ogórków
por
szczypiorek
Sos śmietankowo-musztardowy:
5 łyżek śmietany 18%
3 łyżki musztardy
sól
pieprz

Przygotowanie

Filety śledziowe zalać 1 szklanką zimnej wody. Dodać do nich 2 łyżki octu 10% i 2 łyżki soku z cytryny. Wymieszać i moczyć matiasy przez około 60 minut. Następnie opłukać, włożyć do zimnej wody i moczyć jeszcze przez około 20 minut. Następnie opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Żółty ser i kiszone ogórki również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodatkowo kiszone ogórki odcisnąć z soku. Por pokroić w kostkę. Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Śmietanę połączyć z musztardą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.

Przygotowane składniki układać warstwami w przezroczystej misce w następującej kolejności: połowę filetów śledziowych, połowę jabłka, połowę sosu, żółty ser, kiszone ogórki, por, pozostały sos, pozostałe jabłko i pozostałe filety śledziowe. Wierzch sałatki posypać szczypiorkiem. Gotową sałatkę włożyć do lodówki na około 60 minut.

Ilość odsłon: 1303
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl