Przygotowanie
Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych
otworach. Pomarańcze sparzyć, obrać, podzielić na
cząstki. Odłożyć 8-9 do dekoracji, pozostałe pokroić na
małe kawałki. Wymieszać z utartą marchewką.
Wycisnąć sok z cytryny, dodać olejek pomarańczowy,
cukier puder do smaku i szczyptę soli. Sosempolać
sałatkę. Wymieszać. Przełożyć na półmisek. Odstawić
na 1/2 godz. w chłodne miejsce.
Przed podaniem przybrać pozostałymi cząstkami
pomarańczy. Podawać jako przystawkę lub na deser.
Sałatka może być również dodatkiem do drobiu na ciepło
lub na zimno.
NASZA RADA
Marchewkę można zastąpić sałatą. Liście kroimy w
paseczki, wkładamy do salaterki, dodajemy szczyptę soli,
cukier, olejek pomarańczowy, sok z cytryny i pomarańczy,
oliwę, dokładnie mieszamy. Przybieramy cząstkami
pomarańczy.