Przygotowanie
Wiem, że w smacznym wizażu pojawiły się już sałatki z rybami ale chciałam podzielić się z Wami moją ulubioną sałatką z wędzonym łososiem w roli głównej ;) Przygotowuję ją na ogół w piątek. Jest to przekąska lekka, zdrowa i smaczna.
Jeśli chodzi o ilość łososia to mi wystarcza 1 dzwonek, który dzielę na pół i przygotowuję 1 porcję sałatki. Wiadomo, że dla 2 osób potrzebne są ze 2 dzwonki. Sałatkę zjadam ze świeżym chlebem/bagietką z masłem. Natomiast mężczyzna napewno doceni frytki jako dodatek ;)
No to zaczynamy:
Dzwonek łososia skrapiamy sokiem z cytryny. Sałatę płuczemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Od razu przekładamy na talerz/do miski. Pomidor należy sparzyć gorącą wodą tak aby pozbyć się skórki, następnie przekroić na pół, usunąć gniazdko i pokroić w kostkę. Kostkami pomidora "posypać" sałatę. Łososia dzielimy na cząstki wybierając pojedyncze ości. Kładziemy go swobodnie na sałacie z pomidorem. Teraz trzeba przygotować prosty sos majonezowo-śmietanowy. W tym celu mieszamy 1 łyżkę majonezu z 2 łyżkami śmietany kwaśnej, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy aż powstanie płynny sos. Sosem polewamy sałatkę, nie mieszamy jej! Na koniec szatkujemy trochę szczypiorku i posypujemy nim gotowe danie.