facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Schab po góralsku

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

4,00 ( 1 głosów )

Składniki

1kg kapusty kiszonej ,
70 dag schabu bez kości ,
1 szklanka wywaru z kostki,
2 łyżki smalcu ,
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki mąki,
1 szklanka gęstej śmietany,
cukier,
pieprz i sól.

Przygotowanie

Kapustę  posiekać, zalać gorącym wywarem i gotować 40 minut pod przykryciem.
Schab pokroić na kotlety, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i mąką .Obsmażyć mocno na rozgrzanym tłuszczu ( 1 łyżka). Na pozostałym tłuszczu zarumienić posiekaną cebulę. Dodać do kapusty.Wymieszać i  doprawić roztartym czosnkiem, cukrem oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Ułożyć równą warstwą połowę kapusty, na niej kotlety i przykryć resztą kapusty. Śmietanę wymieszać z mąką, lekko osolić i wylać na kapustę. Zapiekać 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni C.
Podawać z  kopytkami lub pyzami.

Ilość odsłon: 1147
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl