facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Sernik na zimno na kruchym spodzie z herbatników, z galaretką z owoców leśnych i z malinami.

Przepis dodał: Daria

Ocena

5,00 ( 2 głosów )

Składniki

? 225 g (1 opakowanie) herbatników Digestive
? 100 g masła, roztopionego
? 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku
? 300 ml śmietanki kremówki 30%, bardzo zimnej
? 4 czubate łyżki cukru pudru
? 600 g serka mascarpone najlepiej włoskiego, schłodzonego
? 1 biała czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej lub mikrofalówce
? 1 szklanka malin (zamrożonych lub świeżych), ewentualnie innych ulubionych owoców np. truskawek
? 1 galaretka o smaku owoców leśnych

Przygotowanie

  • Formę o średnicy 23 cm z odpinaną obręczą wysmarować tłuszczem i wyłożyć przeźroczystą folią. Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć je na przygotowany spód formy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody.
  • Ubić śmietankę kremową na średnio sztywną pianę, następnie dodać cukier puder i ubić na sztywną pianę.
  • Dodawać po jednej czubatej łyżce (w dość krótkich odstępach czasowych) serka mascarpone, wciąż ubijając na gęstą masę. Namoczoną żelatynę rozpuścić szybko mieszając w około 1/4 szklanki gorącej wody.
  • Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą, a następnie z rozpuszczoną, jeszcze ciepłą żelatyną. Masę wyłożyć na spód z herbatników i wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, w ilości podanej na opakowaniu galaretki, ale odejmując 1/2 szklanki wody. Ostudzić i wstawić do lodówki.
  • Zamrożone lub świeże maliny ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Sernik wyjąć na 15 minut przed podaniem.
Ilość odsłon: 3360
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl