Przygotowanie
spód:
Ciastka pokruszyć na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciastkową wysypać na spód, wyrównać.
masa serowa:
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (jajka dodajemy w całości). Wylać na ciasteczkowy spód.
Piec w temperaturze 180ºC przez 60 minut. Sernik powinien być ścięty na środku (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).
Wystudzić, schłodzić przez noc w lodówce. Na górę wysypać pokruszone ciastka.
* creme fraiche - jest rodzajem kwaśnej śmietany; mniej kwaśna niż tradycyjna, bardziej kremowa i bardzo gęsta, zawierająca około 30 procent tłuszczu. Można ją zrobić w warunkach domowych - wystarczy zakwasić śmietanę kremówkę (36%) niewielką ilością maślanki, pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej, aż bakterie 'przetrawią' kremówkę /źródło Wikipedia/.
** jeśli planujecie dodać ciastka do środka - wtedy z masą, każde ciastko podzielone np. na 4 kawałki