facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Shiitake po koziańsku na makaronie w sosie słodko-kwaśnym

Przepis dodał: Daryjek

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

5 dorodnych kapeluszy grzybów shiitake,
makaron kokardki lub wstążki,
ser wędzony Mozarella,
dwa jajka,
szczypiorek lub pietruszka

sos: 1/2 cebuli ,
2 pomidory,
1/2 świeżej papryki zielonej,
1/2 świeżej papryki czerwonej,
2 ząbki czosnku,
cukier i ocet,
sól pieprz , papryka słodka do smaku,
2 duże łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie

Zesmażać na maśle grzyby shiitake, ugotować makaron aldente, ugotować jajka na twardo i pozostawić tylko żółtka. Ser wędzony pokroić w wąskie paseczki.

Na ugotowany makaron nałożyć zesmażane grzyby, posypać pokruszonym ugotowanym żółtkiem oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem lub pietruszką . Tak ułożony na półmisku specjał otoczyć wieńcem sosu pomidorowego który posypać należy skrojonym wędzonym serem

Wykonanie sosu: zeszklić na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, następnie pokroić w kostkę paprykę oraz pomidory / bez skóry, tylko miąższ - bez wody i pestek /, zgnieść ząbki czosnku i dodać koncentrat pomidorowy. Zasmażyć wszystkie składniki nsp zalać wodą / około 2 szklanki / i dusić do miękkości oraz do odparowania wody na tyle żeby sos stał się pół gęsty.

Tak powstały sosik doprawić cukrem , octem, pieprzem , solą oraz papryką słodką - można dodać chili dla tych, którzy lubią lekki diabelski smaczek.

Ilość odsłon: 634
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl