Przygotowanie
Zesmażać na maśle grzyby shiitake, ugotować makaron aldente, ugotować jajka na twardo i pozostawić tylko żółtka. Ser wędzony pokroić w wąskie paseczki.
Na ugotowany makaron nałożyć zesmażane grzyby, posypać pokruszonym ugotowanym żółtkiem oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem lub pietruszką . Tak ułożony na półmisku specjał otoczyć wieńcem sosu pomidorowego który posypać należy skrojonym wędzonym serem
Wykonanie sosu: zeszklić na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, następnie pokroić w kostkę paprykę oraz pomidory / bez skóry, tylko miąższ - bez wody i pestek /, zgnieść ząbki czosnku i dodać koncentrat pomidorowy. Zasmażyć wszystkie składniki nsp zalać wodą / około 2 szklanki / i dusić do miękkości oraz do odparowania wody na tyle żeby sos stał się pół gęsty.
Tak powstały sosik doprawić cukrem , octem, pieprzem , solą oraz papryką słodką - można dodać chili dla tych, którzy lubią lekki diabelski smaczek.