facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Smardze czeskie (lub smardze) w śmietanie

Przepis dodał: Alex

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

200 g smardzówek ( smardzów)
1 cebula,
100 g tartego sera,
200 do 250 ml śmietany,
tłuszcz do posmarowania naczynia,
sól.

Przygotowanie

Grzyby należy dokładnie oczyścić, pokroić i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posolić, posypać drobno pokrojoną cebulą i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 20 minut. Następnie grzyby zalać śmietaną, posypać tartym serem i zapiekać jeszcze 15 minut aż ser się zupełnie rozpłynie. Podawać z pieczywem - najlepiej białą bułką ( w Krakowie – z weką).

 

Uwaga: wszystkie smardze i smardzówki w Polsce są pod ochroną dlatego jęśli masz zamiar robić taką potrawe jedź... do Czech lub do Słowacji tam występują i nie są pod ochroną...

 

Ilość odsłon: 1784
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl