facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Smażone kalmary.

Przepis dodał: Olga

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

? 1 filiżanka (150 g) mąki ryżowej
? 2 łyżeczki przyprawy chilli
? sól morska
? olej roślinny do głębokiego smażenia
? 10 gałązek kolendry
? 1/2 kg kalmarów, oczyszczonych
? 2 białka jajek, lekko ubite

Przygotowanie

  • Kalmary pokroić w wąskie paski, umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać mąkę, chilli i sól.
  • Rozgrzać olej w garnku (nie więcej niż do 3/4 wysokości) i delikatnie włożyć kolendrę (olej może pryskać). Smażyć przez 10 sekund aż będzie chrupiąca. Wyjąć na ręcznik papierowy.
  • Kalmary zanurzyć w białkach i obtoczyć w mącznej mieszance. Strzepnąć nadmiar mąki, np. na sitku. Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju przez 1-2 minuty na lekko złoty kolor. Kalmary wkładać partiami, aby temperatura oleju nie obniżyła się za bardzo. Wyjmować na ręcznik papierowy.
  • Podawać posypane chrupiącą kolendrą, z frytkami, z sosem aioli oraz solą morską. Robiąc własne FRYTKI, najpierw obsmażam je krótko w gorącym oleju, wyjmuję, później smażę kolendrę, następnie kalmary a na koniec jeszcze raz dosmażam frytki, tym razem dłużej, w niższej temperaturze.
Ilość odsłon: 901
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl