Przygotowanie
- Kalmary pokroić w wąskie paski, umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać mąkę, chilli i sól.
- Rozgrzać olej w garnku (nie więcej niż do 3/4 wysokości) i delikatnie włożyć kolendrę (olej może pryskać). Smażyć przez 10 sekund aż będzie chrupiąca. Wyjąć na ręcznik papierowy.
- Kalmary zanurzyć w białkach i obtoczyć w mącznej mieszance. Strzepnąć nadmiar mąki, np. na sitku. Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju przez 1-2 minuty na lekko złoty kolor. Kalmary wkładać partiami, aby temperatura oleju nie obniżyła się za bardzo. Wyjmować na ręcznik papierowy.
- Podawać posypane chrupiącą kolendrą, z frytkami, z sosem aioli oraz solą morską. Robiąc własne FRYTKI, najpierw obsmażam je krótko w gorącym oleju, wyjmuję, później smażę kolendrę, następnie kalmary a na koniec jeszcze raz dosmażam frytki, tym razem dłużej, w niższej temperaturze.